Gastroservis / Novinky / Blog / Čapovaná chladená káva (Nitro cold brew coffee)

Čapovaná chladená káva (Nitro cold brew coffee)

 

Väčšina z nás pozná kávu 

https://www.bunt.sk/n/ultimatny-sprievodca-svetom-kavy.

 

Keď v roku 2016 jedna z najväčších spoločností na výrobu a distribúciu kávy oznámila, že na trh uvádza čapovanú kávu, spôsobila vo svete kávy hotovú revolúciu. Spojenie pôvodných pomenovaní Cold brew coffee a Nitro coffee prinieslo kávovým fajnšmekrom  kávovú lahôdku s bohatou chuťou a krémovou textúrou, ktorú odvtedy stále viac milovníkov kávy túži pripravovať aj v pohodlí svojho domova.

 

COLD BREW COFFEE - 

Káva pripravovaná za studena

Väčšina z nás pozná kávu predovšetkým ako lahodný, povzbudujúci teplý nápoj, na prípravu ktorého sa používa horúca voda. Jej studená verzia, alebo aj tzv. ľadová káva si pred pár desaťročiami získala takisto veľkú popularitu - najmä v horúcom letnom období. No jej príprava spočíva takisto len v tradičnom "varení" a následnom vychladení zrnkovej kávy, alebo v zalievaní instantnej kávy chladenou vodou. 
nitro-cold-brew-coffee-capovana-ladova-kava_9

Spôsob prípravy "COLD BREW" je výnimočný tým, že pri ňom zrnková káva prechádza procesom namáčania/ lúhovania či prekvapkávania, s použitím studenej vody. Nahrubo mleté kávové zrná sa namočia do vody na 12 až 24 hodín, pričom nádoba sa počas lúhovania uskladňuje pri izbovej teplote alebo v chladničke. Po vylúhovaní sa kávová usadenina  odfiltruje pomocou papierového kávového filtra, jemného sitka alebo tkaniny. Výsledkom procesu je kávový koncentrát, ktorý sa môže riediť s vodou alebo mliekom. Niekedy sa dokonca podáva teplý (ohriaty), no najčastejšie sa podáva chladený, s rôznymi príchuťami.

Na prvý pohľad sa takýto proces prípravy môže javiť ako zdĺhavý, no koncentrát pripravený týmto spôsobom môžete v chlade skladovať až niekoľko týždňov, a ušetriť veľa času prípravou potrebného množstva kávy vopred - "do zásoby". V súčasnosti sú už navyše dostupné aj zariadenia, ktoré Vám za studena pripravia špeciálnym postupom - pod tlakom aj väčšie množstvá kávy v krátkom čase.

 

Prečo pripravovať kávu za studena?

nitro-cold-brew-coffee-capovana-ladova-kava_8

Tradícia!

U nás je táto technika prípravy obľúbenou síce ešte len pár rokov, no jej história siaha až 400 rokov  naspäť do Japonska, kde sa káva pripravovala tradične za studena. Tento spôsob prípravy je dnes známy ako Kjótska metóda.

Je sladšia!

Lúhovanie ​​kávových zŕn v chladenej káve, ktoré neprichádzajú do styku s horúcou vodou, vytvára chemický profil odlišný od iných bežných spôsobov prípravy kávy. Proces extrakcie za studena vytvára menej horkých zlúčenín kávy, čo vedie k sladšej chuti a hladšej konzistencii.

Je silnejšia!

Kávový koncentrát pripravený studenou cestou je silnejší ako  káva pripravená za tepla. Lúhovanie pri nižšej teplote počas 24 hodín vedie k vyššiemu obsahu kofeínu, v porovnaní napr. s kávou v rovnakom objeme varenej 6 minút pri 98 ° C.  Silu koncentrátu môžete regulovať riedením.

nitro-cold-brew-coffee-capovana-ladova-kava_12

Je menej kyslá!

Kyslosť kávy je často nežiadúcim faktorom pri jej vychutnávaní.  
Chuť kávy je výrazne ovplyvnená hodnotou jej pH, aj titračnou kyslosťou. PH studenej a horúcej kávy je podobné, ale studená káva má nižšiu titračnú koncentráciu kyseliny ako horúca káva. Ak ste milovník kávy, ale prekvapkávaná káva či espresso vám dráždi žalúdok  a spôsobuje vám "kyselinu", tak káva pripravovaná za studena bude pre Vás vďaka nižšej kyslosti vhodnou alternatívou.  A ak sa napriek všetkému nedokážete vzdať teplej kávy, môžete si studený koncentrát rozriediť s horúcou vodou. Chemické zloženie sa nemení a chuť ostáva rovnaká.

Je zdravšia!

Je dostupná!

Na prípravu studenej kávy nepotrebujete žiadnu elektrickú energiu ani špeciálne zariadenia. Silný, doma vyrobený koncentrát sa môže riediť na hotovú kávu, a preto je vhodný aj na dlhšie cesty.

 

 NITRO COFFEE  - Čapovaná káva

nitro-cold-brew-coffee-capovana-ladova-kava_3

Čapovaná káva, alebo nitro - chladená čapovaná káva (Nitro Cold Brew Coffee) prináša revolučný spôsob prípravy ľadovej kávy - sýtenej dusíkom.

Je to na studeno pripravená káva, ktorá sa pomocou hnacieho plynu čapuje rovnakým spôsobom ako tradičné čapované pivo. Na sýtenie nápoja sa však používa výlučne dusík, nie CO2 ktoré sa používa pri pive a na chuť kávy nemá príliš priaznivý vplyv. V hodnou alternatívou na sýtenie môže byť aj zmesový pivný plyn.  

Chuť a textúra čapovanej kávy sýtenej dusíkom je nepopísateľná. Dusík v spojení so špeciálnym čapovacím kohútikom vytvárajú v pohári mikrobublinky, a tento spôsob sýtenia jej dodáva bohatú krémovú konzistenciu podobnú práve čapovanému pivu, akú má napríklad svetoznámy Guiness. Výsledkom je krásny tmavý nápoj s jantárovo-zlatou penou, tvoriacou nádherný kaskádovitý efekt. Dusík okrem toho eliminuje mierne kyslastý podtón, ktorý sa v chuti objavuje pri varenej káve, a chuť kávy je vďaka nemu plnšia a sladšia aj bez pridania cukru. Charakteristickú "smotanovú chuť" dodávajú káve práve drobné bublinky plynného dusíka, ktorý sa vo vode tak ľahko nerozpúšťa, a aj po vyšumení kaskádového efektu ostane na vrchu nápoja charakteristická penová čiapočka, podobne ako pri dobre načapovanom pive.

nitro-cold-brew-coffee-capovana-ladova-kava_4

 

Je nitro - káva zdravá?

Nitro čapovaná káva, za predpokladu, že sa pripravuje len z kávy a vody, sa vo väčšine prípadov považuje za nápoj bez obsahu kalórií. Dusík, ktorý je potrebný pre jej výrobu, tvorí asi 78% našej atmosféry, takže je to prvok, ktorý všetci už "konzumujeme" každý deň.

Čapovaná studená káva obsahuje viac kofeínu ako bežná káva, a v mnohých telocvičniach a fit centrách už začína nahrádzať nezdravé energetické nápoje. Príjem kofeínu nielen zvyšuje pozornosť a ostražitosť, ale môže tiež napomôcť k zrýchleniu metabolizmu, zvýšeniu športového výkonu a zníženiu rizika cukrovky 2. typu.

Nealkoholický, kofeínový nápoj pred tréningom, ktorý navyše chutí skvelo? A prečo nie? Je to vynikajúca, zdravá alternatíva a nepridáva do vašej stravy žiadne kalórie.

  

nitro-cold-brew-coffee-capovana-ladova-kava_2

Čapovaná káva doma alebo v kancelárii?

Ideálny nápoj pre vašu letnú párty!

Možno ste vyskúšali studenú alebo nitro kávu v  malej kaviarni a zamilovali ste sa do nej. Teraz ju hľadáte v pohodlí svojho domova.

Je to jednoduchšie, ako si myslíte!

Pozrite si našu ponuku MINI KEG súdkov, ktoré sú ideálne pre prípravu Nitro Cold brew coffee/ Ľadovej čapovanej kávy. Toto riešenie je vhodné ako pre profesionálnu prípravu a čapovanie v kaviarňach,  tak aj v domácom prostredí.

nitro-cold-brew-coffee-capovana-ladova-kava_6

 

 

Príprava v menších objemoch je  výhodná pre  catering, svadby, párty,  kanceláriu, kempovanie, turistiku, piknik, grilovanie, alebo iné vonkajšie  aktivity so svojimi priateľmi a rodinou.

 



 





Späť na Blog

Prihlásenie do newslettera

Chcete byť informovaný o novinkách a výhodných ponukách?

Prihláste sa k odoberaniu.

Napíšte nám
+421 905 126 087