Gastroservis / Novinky / Blog / Rady a tipy k prevádzke chladničiek a mrazničiek

Rady a tipy k prevádzke chladničiek a mrazničiek

 

Chladnička a mraznička sú spotrebiče, ktoré sú v profesionálnej kuchyni často zanedbávané, najmä pre ich „len“ podporný a „nenápadný“ charakter v porovnaní s ostatnými spotrebičmi, ktoré uľahčujú prácu.

Chladnička a mraznička je regulačným faktorom v profesionálnej kuchyni. Je to článok v reťazci, ktorý zabezpečuje hygienu surovín, ktoré sa používajú na prípravu jedla. Z toho je zrejmé, že výrazne prispieva k udržaniu kvality jedla gastronomickej prevádzky.

SEDEM TIPOV NA PREDĹŽENIE ŽIVOTNOSTI VÁŠHO SPOTREBIČA!

Prieskum trhu

Životnosť chladničky začína už od jej výberu. Kvalitné vlastnosti spotrebiča budú od začiatku určovať jeho životný cyklus. Vyberte si spotrebiče s vlastnosťami, ktoré obsahujú použitie kvalitnej nehrdzavejúcej ocele 18/8-10 AISI typ 304, antibakteriálnu a antikoróznu ochranu výparníkov a bezproblémovú funkciu spotrebičov pri izbovej teplote +43°C, ako to naznačuje a pod., čo charakterizuje kvalitný produkt s väčšou pravdepodobnosťou na dlhšiu životnosť.

Správne umiestnenie spotrebiča v priestore

Pri umiestnení spotrebiča musí byť vetranie chladiaceho mechanizmu voľné. Uistite sa, že je dostatok miesta na cirkuláciu vzduchu a dodržujte vzdialenosť 25 cm od stropu, najmä v prípade chladiacich komôr. V prípade stolových chladničiek sa uistite, že pred vetracími otvormi chladiaceho mechanizmu nie sú žiadne prekážky.

Efektívne využitie chladiaceho priestoru

Chladnička bude správne fungovať, keď v jej vnútri bude voľne cirkulovať vzduch. Je potrebné venovať pozornosť nasledujúcim 3 bodom:

- Nádoby umiestnite do vodiacich líšt, resp. držiakov, nie na podlahu.
- Uložené ingrediencie položte na povrch držiakov.
- Neprekračujte maximálnu hladinu úložného priestoru.

Spôsob skladovania potravín

Významným zdrojom problému sú samotné potraviny, najmä kyslé potraviny. Potraviny skladujte vo vhodných nádobách a prikryté vložte do chladničky. Kyslé potraviny, ako je citrón, ocot, víno a podobne, musia byť uzavreté vo vzduchotesných nádobách.

Čistenie

Pravidelné čistenie spotrebiča podľa pokynov výrobcu nielen zaisťuje hygienu potravín, ale aj predlžuje ich životnosť. Hlavnými príčinami problémov pri čistení sú používané čistiace prostriedky a nástroje.

POZOR! Čistiace prostriedky na báze chlóru sú zakázané, pretože môžu značne korodovať nehrdzavejúcu oceľ. Podobne použitie drsných handričiek a oceľových kief môže nenávratne poškodiť materiál. Namiesto toho použite teplú mydlovú vodu a čisté, mäkké utierky, ktoré nepoškodia povrchové plochy. Frekvencia čistenia závisí od používania a poriadku obslužného personálu.

Pravidelná údržba

Chladničky potrebujú pravidelnú údržbu. Frekvencia závisí od prevádzkových podmienok a od používania chladničky. Frekvenciu údržby a obhliadku delegujte na odborníka. V priemere je odporúčaná frekvencia údržby každých 12 mesiacov.

Školenie personálu

Posledným, ale možno najdôležitejším doporučením je zaškolenie ľudí, ktorí spotrebiče používajú. Venujte čas potrebný pre váš tím, aby pochopili výhody všetkých vyššie uvedených činností pre prevádzku chladiacich a mraziacich zariadení a ako im to v konečnom výsledku uľahčí prácu a zlepší pracovné výsledky.


SPRÁVNE ULOŽENIE POTRAVÍN DO CHLADIACEHO PRIESTORU - MAXIMÁLNY CHLADIACI VÝKON!

Poriadok je považovaný za jeden z najdôležitejších znakov profesionality. Najmä v gastronómii symbolizuje kvalitná a usporiadaná chladnička alebo mraznička dôveryhodnosť a prispieva k pozitívnym aspektom stravovacej prevádzky, pričom je priamo spojená s kvalitnými službami a produktmi.

Okrem znaku profesionality je spôsob vyplnenia chladiaceho priestoru rozhodujúce pre správnu prevádzku chladničky, mrazničky a jej dlhú životnosť, ako aj pre hygienu potravín, ktoré sú v spotrebiči uložené.

Ako by sme mali uložiť potraviny do chladničky?

Bezproblémová cirkulácia vzduchu v chladničke je dôležitá pre správne chladenie interiéru chladničky. Preto je životne dôležité, aby vzduch nebol blokovaný krabicami, riadom atď.

Chladnička je naplnená efektívne, keď:

Výrobky sú umiestnené vo vhodných nádobách.
Produkty by nemali prekročiť maximálnu úroveň skladovania.
Výrobky sú vždy umiestnené na zásuvoch.
Výrobky sú umiestnené na ploche vymedzenej policami.
Výrobky sa nedotýkajú stien spotrebiča.
Prúdenie vzduchu z ventilátora výparníka je bez prekážok.

  





Späť na Blog

Prihlásenie do newslettera

Chcete byť informovaný o novinkách a výhodných ponukách?

Prihláste sa k odoberaniu.

Napíšte nám
+421 905 126 087