Gastroservis / Novinky / Blog / Food Waste Management

Food Waste Management

5 tipov, ako predísť plytvaniu potravinami, keď je málo pracovnej sily

priprava_salatov 

Svet pociťuje obrovský nedostatok pracovnej sily, ktorého dosah obzvlášť tvrdo dopadá na stravovanie. Kuchári a manažéri sú nútení zavádzať nové procesy a postupy, ktoré umožňujú pokračovať v každodenných funkciách kuchyne, no s oveľa menšou námahou ako doteraz.

Keď si šéfkuchári a manažéri zvolia taktiku šetrenia práce, aby napravili jeden aspekt prevádzky, môžu vzniknúť iné úskalia alebo neúmyselné následky, ako napríklad nárast plytvania potravinami. Nedávno sme informovali o spojitosti medzi vyhodeným jedlom a zbytočnou prácou. Kľúčovým údajom je, že keď sa plytvá jedlom, plytvá sa aj všetka vložená práca. Zamyslite sa nad časom stráveným prijímaním, inventarizáciou, prípravou, varením, podávaním a nakoniec vyhodením tohto jedla. Je to veľa zbytočnej práce a nákladov.

Ukážeme vám v rovnici plytvania potravinami a plytvaním prácou iný pohľad: preskúmame najbežnejšie riešenia s chýbajúcou pracovnou silou, plytvanie potravinami, ktoré sa môžu neúmyselne objaviť v dôsledku ich implementácie, a ako aby ste sa tomuto plytvaniu vyhli jednoduchým plánovaním. Zatiaľ čo problém práce je v súčasnosti obzvlášť akútny, toto odvetvie vždy zápasí o to, aby zostalo plne personálne obsadené. Tieto informácie sú užitočné aj vtedy, keď sa vymaníme z našej súčasnej dilemy.

Ako zabrániť tomu, aby bežné stratégie šetrenia práce neviedli k väčšiemu plytvaniu potravinami?

Taktika na šetrenie práce č. 1: Zabezpečte si viac surovinových polotovarov

Vopred narezané produkty, naporciované položky a iné produkty, ktoré uľahčia prípravu pred varením Takéto produkty môžu byť záchranným lanom pre niektoré prevádzky, ktoré potrebujú znížiť námahu v kuchyni

Taktika na úsporu práce č. 2: Varte vo väčších dávkach

Môže sa zdať, že je to dobrý nápad variť potravin vo veľkých dávkach, aby ste ušetrili prácu. Niektoré položky menu sa dajú ľahko pripraviť vo veľkých dávkach bez straty kvality. Pokiaľ ide o výber potravín, ktoré budete chcieť pripraviť vo veľkých dávkach, vždy zvážte: ako ich budete chladiť, skladovať alebo zmrazovať.

Taktika na úsporu práce č. 3: Zefektívnenie jedálneho lístka

Keď kuchyňa personál na prípravu všetkých položiek z bežného menu, bežným riešením je zredukovať menu len na najobľúbenejšie položky. Zredukovanie jedálneho lístka umožňuje znížiť nároky na pracovnú silu. Užšie menu však priamo neznamená, že znížite plytvanie potravinami.

Taktika šetrenia práce č. 4: Obmedzte zásoby

Hovoríme tu o procese, ako je hĺbkové čistenie, organizácia nákupu potravín. Keď je málo personálu, v kuchyni sa niekedy skracuje čas a dôkladnosť na údržbu a hygienu v kuchyni. Chladničky sa nečistia tak často, potraviny majú menšiu cirkuláciu tak, ako by bolo vhodné.

Taktika šetrenia práce č. 5: Najmite aj menej skúsených zamestnancov

Riešením pri nedostatku pracovných síl môže byť prijatie menej skúsených zamestnancov. Zamestnanie menej kvalifikovanej osoby na výpomoc môže byť krátkodobým riešením, ale tiež zvyšuje potrebu školenia.

Keď sa plytvá potravinami, plytvá sa prácou!

Zaoberali sme sa spôsobmi, ako sa môže zvýšiť plytvanie potravinami v dôsledku taktiky šetrenia práce. Ale spojenie medzi plytvaním potravinami a prácou je hlbšie.

 





Späť na Blog

Prihlásenie do newslettera

Chcete byť informovaný o novinkách a výhodných ponukách?

Prihláste sa k odoberaniu.

Napíšte nám
+421 905 126 087